A bőrben levő pigmentsejtek nem egyenletesen oszlanak el, hanem  egy csoportban felszaporodnak.

Az anyajegy jóindulatú bőrelváltozás, azonban egyes fajtái rosszindulatúvá válhatnak. Számuk egyéni változatosságot mutat, örökletes tényezőktől függ, egyes anyajegyek a kor előrehaladtával elhalványulhatnak. A napfény számuk növekedésének kedvez és rákos elfajulásukat okozhatja, csakúgy, mint a krónikus irritáció,  kidörzsölés.

Az anyajegyek száma általában fiatal felnőttkorig folyamatosan nő.

Általában kerek vagy ovális, lapos, vagy a bőrből kiemelkedő barna foltok, melyek mérete 1-2 milliméternyitől több centiméterig terjedhet. Szőrszálak nőhetnek ki belőle. Legnagyobb számban a napnak leginkább kitett testrészeken találhatóak.

Ha bármilyen méretbeli, színbeli, vagy alakbeli változás, vérzés, viszketés vagy fájdalom jelentkezik, azonnal forduljanak bőrgyógyászhoz. A rákos elfajulás belszervi áttéteket okozhat, az időben nem kezelt esetek halálosak lehetnek. Az anyajegyek színe sötétedhet napozás, de terhesség esetén is. Elhelyezkedéstől, mérettől függően pszichés problémák okozói lehetnek.

Kezelése

Javasolt az évenkénti bőrgyógyászati kontrollvizsgálat.

A gyanús anyajegyeket, melanómákat ki kell metszeni,vagy lézerrel el kell távolítani.

Kerüljük az erős napfényt, használjunk magas fényvédő faktorú naptejet! A problémás, irritációnak kitett helyeken levő, pszichés problémákat okozó anyajegyek eltávolíttatását érdemes megfontolni.