Az akne gyűjtőnév, amely magába foglalja a mitesszereket és a pattanásokat. A mitesszerből a faggyú mennyiségének növekedése és a baktériumok szaporodása miatt gyulladásos folyamat, pattanás alakulhat ki. A kialakulásában fokozott hormontermelődés (androgen), illetve alkatilag túlzott faggyútermelés játszik szerepet . 

Kit érint leginkább?

A serdülők 85%-ánál kisebb-nagyobb súlyossággal előfordul, fiatal felnőttkorra enyhül, majd elmúlik.

Súlyosság szerint 3 formát különböztetünk meg:

  1. Akne comedonica: elsősorban az arc bőrén mitesszerek láthatók, gyulladásos tünetek nincsenek.
  2. Akne papulopustulosa: A komedók mellett felületes gyulladásos tünetek, göbök és gennyes hólyagok is megfigyelhetők, nemcsak az arcon, nyakon, vállon, háton de a mellkason  is előfordulnak.
  3. Akne conglobata: A fentiek mellett fájdalmas, mélyen ülő beszűrődések is találhatók az arcon és/vagy a mellen, valamint a háton. Ezekből a csomókból tályogok, cysták, gennyező járatok alakulhatnak ki, a súlyosabb esetek hegeket hagyhatnak maguk után.

Kezelés

Különböző fertőtlenítő arclemosók, krémek állnak rendelkezésre, a tünetek enyhülése így is hetekig-hónapokig is eltarthat.

A  visszatérő, otthoni kezelésre nem javuló aknéval ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni.

Helyileg és  szájon át alkalmazott antibiotikumokat, hormonkészítményeket, retinoidszármazékokat  kell alkalmazni a gyógyuláshoz.

Fontos az egészséges táplálkozás és a napi kétszeri kímélő arctisztítás. Nincs bizonyíték arra, hogy a csokoládé, a dió, a mogyoró, rontaná az akne alakulását.

Kerülni kell az alkoholtartalmú lemosókat, csakúgy, mint a terület dörzsölését, nyomkodását.